Over Gerrit de Heus

Verhalen vangen in authentieke beelden
Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan poseren voor een fotograaf...

Ik heb het wel eens geprobeerd, hoor. Niet geheel vrijwillig, maar onder lichte dwang van mijn broer en zussen met als doel om onze ouders een familiefoto cadeau te doen. Leuk voor aan de muur.

Op een rijtje

Daar stonden we dan. Op een rijtje in een fotostudio en dan maar lachen als een boer met kiespijn. Gelukkig waren onze ouders wél blij met de foto.
Misschien ben ik daarom wel fotograaf geworden. Niet omdat ik betere groepsfoto’s wilde maken, maar omdat ik dan aan de goede kant van de camera zou staan.

Fotojournalist

Het is ook niet toevallig dat ik als fotojournalist begon, want dan hoeft er meestal niet geposeerd te worden, je legt de realiteit vast zonder te ensceneren of te manipuleren, want de werkelijkheid is meestal mooi of interessant genoeg.

ANP, De Volkskrant en Voetbal International

Als fotojournalist werkte ik in opdracht van o.a. het ANP, De Volkskrant en Voetbal International. Vandaag de dag werk ik nog weinig voor de media, maar de werkwijze is ongeveer hetzelfde gebleven. Journalistieke- en documentairefotografie, maar dan in opdracht van bedrijven, instellingen en particulieren.

Vrije tijd

Naast fotograaf ben ik soms ook een gewoon mens met vrije tijd. Die vrije tijd besteed ik dan graag in een museum. Ik heb er geen verstand van, maar ik hou wel van kunst. Laat me graag verbazen, verwonderen en verrassen, daarom hou ik meer van moderne kunst dan klassiek. Liever Mondriaan dan Rembrandt, zeg maar. Hoewel die laatste ook geen prutser was.

Shrek

Verder lees ik graag en ben ik gek op films. The Shawshank Redemption zag ik inmiddels meer dan twintig keer en als ik tijd heb kijk ik rustig alle Godfather-films achter elkaar. Maar stiekem vind ik Shrek ook wel erg leuk!

Gezond

Ik probeer gezond te leven, maar hou ook erg van spareribs, een patatje pindasaus en tiramisu. Sportief ben ik ook, ik mag graag naar sport kijken. Vooral voetbal. Als geboren Rotterdammer ben ik ongeneeslijk Feyenoordsupporter, maar nu ik in Gouda woon, ook een beetje voor ADO. Ooit voetbalde ik zelf (bij het onvolprezen DSVP in Pijnacker) en was ik een enthousiast hardloper. Maar dankzij een gescheurde enkelband, heb ik een prima excuus om dat niet meer te doen.

Uitvinder

Tenslotte ben ik uitvinder van de iPoot(©), (die overigens geen groot succes is geworden, zie foto) en weet ik alles van komkommers sorteren, treintrekken en bubbelvoetbal, maar dat komt vooral omdat ik een fotoboek heb gemaakt over bijzondere Nederlandse kampioenschappen.

Ook groots in beeld gebracht worden?

Met journalistiek hart & creatief oog

Al 35 jaar brengt Gerrit ondernemers, bedrijven en instellingen op geheel eigen wijze groots in beeld. Wil jij dat ook?

Ja! Dat wil ik ook